„Accidente se pot întâmpla. Există înțelepciunea, știința despre care sunt soluțiile – verificați declarațiile din perioada negocierii bugetului de stat – președintele partidului aflat la guvernare a vorbit despre descentralizare, Cod administrativ, zone metropolitane etc. Dar decidenții refuză, din politicianism, pentru mize electorale și veșnicie la putere și „borcanul cu miere”, să le aplice”, spune Federația Coaliția pentru Educație într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Faptul că în 24 de ore de la eveniment nici unul din partide nu a ieșit cu o poziție publică pe subiect „arată aroganță și lipsă de interes – nu le pasă, doar nu e treaba lor. Faptul că nici un factor de decizie central sau local nu știe și nu își cere niciodată scuze, nu își asumă responsabilitatea în astfel de situații, arată dispreț și lipsă de interes”, spun organizațiile membre ale coaliției care reunește 16 organizații.
„Până în septembrie, la fiecare eveniment public și în fiecare zi vom aminti întâmplarea aceasta ca pe o numărătoare a zilelor în care statul român alege să nu facă ceea ce trebuie făcut. Până când un program național dedicat rezolvării problemei școlilor și grădinițelor cu WC-uri în curte este aprobat și implementat. Termen limită: septembrie 2019. De ani de zile asistăm, repetat, la diferite angajamente de rezolvare a problemei spațiilor de educație care continuă să aibă wc-uri tradiționale, fără canalizare, în curțile școlilor din mediul rural”, se mai spune în documentul citat.
Organizațiile membre ale federației amintesc că spațiile au fost deja inventariate, că au existat alocări bugetare, inițiative guvernamentale și că ultimul anunț, asociat Bugetului de Stat pentru anul 2019, a menționat asumarea unui program național de instalare de grupuri sanitare predefinite, din containere sanitare.
Ținând cont de experiențele pe teren ale organizațiilor membre, Federația Coaliția pentru Educație, consideră că „timpul proiectelor din cuvinte și hârtii și al plângerilor că nu sunt bani trebuie să aibă un sfârșit și acesta trebuie să fie 1 septembrie 2019″.
Școlile si grădinițele cu WC-urile în curte trebuie fie modernizate, fie închise, fie înlocuite cu construcții noi, spune coaliția.
„Credem că una dintre soluții este ca primăriile să se asocieze și să asigure, împreună, școli cu condiții civilizate și catedre care să aibă profesori stabili. La fel este în serviciile sociale, sprijin pentru vârstnici, educație pe tot parcursul vieții. Acestea ar trebui să fie standarde de bază în 2019 și o obligație asumată de administrația centrală și locală. Doar punând resurse împreună, vor putea fi asigurate servicii de calitate – de exemplu, o cantină publică care deservește trei comune, poate folosi alimente locale și, mai ales, poate livra calitate, mai mult decât orice alte soluții cu furnizori de la distanță și proceduri de achiziții reluate iar și iar”, mai spun autorii apelului.
Un copil de trei ani a murit, luni, după ce a căzut într-o fosă septică din spatele Școlii Generale din Buda, în acest caz Poliția Iași declanșând o anchetă.Surse judiciare au precizat că băiețelul participa la activități educative, în curtea școlii, iar la un moment dat a rămas nesupravegheat și atunci ar fi căzut în fosa septică. Atunci când au realizat dispariția copilului, cadrele didactice l-au căutat și l-au găsit căzut în fosă. Grădinița și școala din sat se află în aceeași curte.